Waarom vanaf 13 weken?

Gepubliceerd op 1 januari 2022 om 02:00

Waarom een kitten tot zeker 13 weken bij de moeder moet blijven


Dit geldt voor ALLE kittens met of zonder stambooom!
In Nederland is het bij wet verboden om kittens jonger dan 7 weken van hun moeder te scheiden. Deze leeftijd wordt dan ook vaak aangehouden door mensen die katjes aanbieden en kopen. Met 7 weken zijn kittens echter nog volop in de leer bij hun moeder en nog lang niet zelfstandig. In de eerste levensperiode leren kittens lessen die de basis vormen voor de rest van hun leven. Lopen ze deze belangrijke levenslessen mis, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor het gedrag op latere leeftijd. Hierbij kan gedacht worden aan agressief spelen, onzindelijkheid en hinderlijk miauwen.

Bijna alle gedragsproblemen hebben te maken met een verkeerde socialisatie van kittens. Door met broertjes en zusjes te spelen, ervaart een kitten dat krabben en bijten pijn doet. Op die manier leert het waar de grenzen liggen. Een kat die dit soort lessen mist, hangt later in de gordijnen. Andere katten bijten, kunnen niet met soortgenoten of mensen omgaan of likken zichzelf kaal. Een kitten kan het beste 13 weken in het nest blijven, totdat de socialisatiefase voorbij is. Toch worden de meeste katjes al veel jonger bij de moeder weggehaald. Op Marktplaats bleek maar liefst 98% van de aangeboden huis-, tuin- en keukenkittens te jong. Een vijfde van deze katjes is amper 6 weken oud.

Volgens de Sophia-Vereeniging en Kattenbescherming Nederland wordt het probleem veroorzaakt door een gebrek aan kennis. De meeste mensen denken dat een katje zelfstandig is als het harde brokjes kan eten en zelf de kattenbak kan vinden. En wie een kitten wil, vindt het vaak leuk om het zo klein mogelijk in huis te halen. Dat het dier uiteindelijk de dupe wordt van deze onwetendheid, bewijzen de ruim 100.000 dieren die jaarlijks in het asiel belanden. Want in het meest positieve geval leert de eigenaar omgaan met de nukken van de kat, maar vaker wordt een dier met gedragsproblemen naar een opvang gebracht, op straat gezet of wederom aangeboden in een advertentie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.