De katten

Mimos fokt vanaf 2012 al met de Maine Coon. Vanaf 2022 fokt Mimos ook met de Siberische kat. Iets wat Mimos al jaren wilde gaan doen. Beide rassen spreken ons ontzettend aan, zowel in uiterlijk als karakter. Op deze pagina worden de rassen uitgelegd, de kenmerken en de karakters.

Hypoallergeen

Een 100% hypoallergeen ras bestaat niet. Wel bestaat er een aantal rassen dat minder allergenen produceert. Het is niet het haar waar mensen allergisch voor zijn, maar de eiwitten in het speeksel die via verzorging op de vacht worden aangebracht. Bepaalde rassen produceren minder van de eiwitten die een allergische reactie veroorzaken, waardoor ze voor mensen met kattenallergieën gemakkelijker te verdragen zijn. Enkele voorbeelden van hypoallergene rassen zijn Siberische katten en de Maine Coon. Andere rassen zijn bijvoorbeeld ook de Blauwe Russen, Sphynxen, Rexen, Bengalen, Balinezen en Javanesen.  

De rassen


De Maine Coon

De Maine Coon is één van de meest populaire kattenrassen in Nederland. Het is een stoer uitziende halflangharige kat die in verschillende kleuren voorkomt. De Maine Coon staat erom bekend vriendelijk, speels en intelligent te zijn. Hij gaat graag naar buiten, ongeacht de weersomstandigheden.

 

De Maine Coon is een grote, krachtige kat die zijn naam aan zijn afkomst te danken heeft. Dit ras komt van oorsprong uit Noord-Amerika. Vroeger werd er onterecht gedacht dat de Maine Coon ontstaan was uit een kruising van katten met wasberen (“racCoons”). Omdat de katten het meest voorkwamen in de staat Maine, werden ze Maine Coons genoemd. De echte voorouders van de Maine Coon kat zijn waarschijnlijk langharige katten die vanuit Europa over zee waren meegenomen, zoals de Pers, de Turkse Angora en de Noorse Boskat).

 

De Maine Coon is één van de natuurrassen. Hiermee wordt bedoeld dat het ras op natuurlijke wijze is ontstaan en dat het niet gekruist mag worden met andere rassen. Erkenning van de Maine Coon als ras door de Internationale kattenfederatie Fédération Internationale Féline (FIFe) vond plaats in 1982.  Tussen 1980 en 1990 kwamen de eerste Maine Coons in Nederland.

 

Een Maine Coon wordt gemiddeld twaalf tot vijftien jaar oud. Omdat het ras zich relatief traag ontwikkelt, zijn Maine Coons pas echt volwassen wanneer ze ongeveer vier jaar oud zijn. Pas dan hebben ze hun uiteindelijke grootte, type en vacht bereikt.

 

 

De Maine Coon staat bekend om zijn stoere, gespierde uiterlijk met ruige vacht, volle kraag, lang buikhaar en extra lange pluimstaart. Hij heeft een vacht met halflang haar. De kop heeft een stevige vierkante snuit met een stevige kin. Lynxpluimpjes op de oren zijn gewenst.

De Maine Coon komt in allerlei kleuren en patronen voor. Niet-toegestane kleuren zijn lilac en chocolate en verder zijn pointaftekeningen zoals bij de Siamees niet geoorloofd. Wittekeningen mogen wel en de ogen mogen in iedere kleur voorkomen. Als vachtpatronen zijn gemarmerd, gestreept, spotted, ticked en effen toegestaan. Afhankelijk van of de kat tabby (niet effen; op het lijf zitten haren die 'gebandeerd' zijn, delen van zo'n haar zijn donkerder dan andere delen), effen, blauw of zilver is, voelt de vacht stugger of zachter aan.

Een Maine Coon is wat groter dan een “gewone” huiskat. Hij weegt gemiddeld tussen de vijf en negen kilogram, waarbij katers zwaarder zijn dan poezen.

 

De Maine Coon staat omschreven als vriendelijk, aanhankelijk, tolerant, rustig en goed gehumeurd. Van nature zijn ze erg speels en intelligent, sommige Maine Coons apporteren bijvoorbeeld ook. Door hun rustige karakter zijn het katten die over het algemeen niet snel vechten of hun nagels zullen gebruiken. De Maine Coon is vaak een beetje gereserveerd en verlegen bij vreemde mensen en situaties, waarbij katers meestal wat ondernemender zijn dan poezen.

Gezien hun grote bouw en uitstraling zorgt het stemgeluid van een Maine Coon vaak voor een verrassing. De stem is namelijk erg zacht en klinkt soms als die van een kitten.

 

 

De Siberische kat

Siberische kat is een van de oudste rassen op de Aarde dat al duizenden jaren bestaat en oorspronkelijk is uit de wilde koude bossen van Siberië. Dankzij de rijke geschiedenis is Siberische kat een veel voorkomend personage in de kinderboeken, films en sprookjes. Siberische kat is een zeer populair huisdier in alle landen en wint zijn populariteit nu ook in het Westen van Europa.  

Het deftige uiterlijk

Het mooie uiterlijk van Siberische katten trekt veel bekijks aan. Deze katten hebben een dikke pluche drievoudige vacht die is ontworpen om ze warm en droog te houden, zelfs in de koudste en natste klimaten. De grove buitenlaag stoot water en vuil af, terwijl de twee zachtere binnenlagen de lucht helpen opsluiten om de katten warm te houden (en de koude Siberische winter te overleven). En hoewel de langharige vacht van de Siberiër een duidelijk doel dient, doet hij dat met stijl. De dikke vacht zorgt voor een mooie bontjas, een statige staart en een geweldige kraag rond de nek van de kat.

 

Neva Masquerade

De neva masquerade kat is een pointed variëteit van de Siberische kat, wat betekent dat hij plekken van kleur op gezicht en poten heeft.

 

De Siberische katten komen in veel kleurencombinaties voor: van point patronen, torties en tabbies tot effen solid kleuren. Daarnaast kunnen al deze kleurpatronen verschijnen met of zonder witte aftekeningen op het gezicht, de borst, de voeten en de staart van de kat (dus met of zonder wit). Deze mooie, rijke vacht vraag om regelmatige verzorging van een Siberiër om problemen met klitten te voorkomen die met de lange vacht worden geassocieerd.

 

De visuele aantrekkingskracht van de Siberiër wordt versterkt door zijn kleine, ronde oren (met minder oppervlak om warmte af te voeren) en plukjes vacht tussen hun tenen. Net als hun jassen kunnen de ogen van Siberische katten variëren in kleur: ze kunnen goud, bruin of groen zijn.  

 

Siberiërs genieten ook van de voordelen van het hebben van sterke, gespierde lichamen waarmee ze kunnen deelnemen aan actief, enthousiast spel en beklimmen de hoogste punten in het huis.

Gezellig huisgenoot

Siberische kat bezit een enorm observatievermogen. Met deze nieuwsgierige eigenschap kunnen Siberische katten deelnemen aan een van hun favoriete activiteiten: toezicht houden op de dagelijkse gebeurtenissen in huis. Deze katten zijn overal waar de huisbewoners zijn en doen graag mee aan alle huisactiviteiten. Of je staat te koken, TV kijkt of de was doet – ze zijn overal bij! Ze zijn intelligent, leergierig, speels maar ook ontzettend lief. Je kan ze alles aanleren: van verstoppetje spelen tot apporteren. Ze zijn gek op hengels, laserpointers, ballen en vooral op je schoot. Slapen doen ze bij voorkeur op je kussen, in je bed. Het zijn trouwe, toegewijde gezinsleden die goed op je emoties kunnen reageren. Siberische katten kennen alle gewoontes van elke huisbewoner en communiceren met een aparte triller in hun stem op elke persoon in huis. Deze katten brengen graag tijd door met mensen van alle leeftijden, maar ook met andere huisdieren en andere katten. Ze passen goed in alle soorten huishoudens en passen zich gemakkelijk aan het tempo van het huis aan. Ze zijn even tevreden in een rustige, bezadigde omgeving als in een huis waar het leven wat koortsachtiger doorgaat.